V období okolo 1. 6. 2023 jsem přestěhoval Skautskou galerii na jiný hosting. Na tom původním, u Wedosu, nechtěli nic slyšet o formátu AVIF a neměli žádné plány na jeho přidání.

Právě AVIF byl důvodem, proč jsem posledních několik měsíců do galerie nepřidal ani fotku.

 

AVIF je moderní formát obrazových souborů pro ukládání obrázků nebo obrazových sekvencí. Prostě náhrada za dosluhující JPG. Pro podrobnosti hledej na internetu - nebudu sem opisovat něco již napsané. To podstatné je, že v našem případě to znamená cca o 50 % menší fotky při stejné kvalitě.

Drobnou nevýhodou je jeho menší rozšířenost, ale to se postupně zlepšuje. Aktuálně se prý fotky ve formátu AVIF nezobrazují v prohlížeči Edge (používají ho cca 3% lidí). No, mně to v něm jde, tak nevím.

 

Obdobně je tomu u videí. Mají stále příponu MP4, ale ta střeva (kodek) je jiný - nově AV1. Výhody i nevýhody jsou ke dnešku stejné - tj. menší velikost videí, ale třeba v Safari prý videa nejedou.

 

Další, neméně důležitou, informací o AVIF a AV1 je, že jsou bez licenčních poplatků a s otevřeným zdrojovým kódem. Například společnost Panasonic má více než 1 000 patentů týkajících se kodeku H.264 (používáme v galerii) a společnost Samsung má více než 4 000 patentů týkajících se kodeku H.265! A když máte na něco patent, tak chcete, aby Vám ostatní za používání platili. A tak se v reálu i děje.

Za vznikem AV1 stojí (pro mě překvapivé) společenství firem, které tohle už nechtěly řešit - např. Amazon, Apple, Microsoft, Intel, Facebook, Mozilla,... Marketingově je to obrovská síla, takže to vypadá na velké rozšíření (např. Netflix už v AV1 vysílá).

 

Tohle je fotka v AVIF, jestli se Ti zobrazuje, tak je všechno v pořádku.

 

Krávy

 

První dvě akce v AVIF a s kodekem AV1 u videí, které jsem také dnes do galerie přidal, jsou:

 

Kdyby něco nefungovalo, dejte vědět.

PS: při přehvávání videa je potřeba kliknout na popisek, nikoliv na náhled - ale to už je v galerii dávno.